Home - Gruuthuse - Wie Zijn Wij? - Agenda - Foto's
Gruuthuse paleis - Brugge

Portret Lodewijk Van Gruuthuse - Olieverf op eiken paneel - Brugge
Gruuthuse, was in de middeleeuwen een zeer aanzienlijke familie uit Brugge. De familienaam, een samentrekking van de woorden Gruyt en Huse, laat geen twijfel bestaan over de herkomst van hun fortuin. Bijna ieder huishouden brouwde in de middeleeuwen zelf zijn bier, en dit op basis van het Gruyt. Gruyt was een mengsel van verschillende kruiden, waarmee men het bier smaak en aroma gaf. Op dit Gruyt werd belasting betaald in de vorm van gruytrechten ten bate van de landheer of stad. In Brugge was de familie Gruuthuse eigenaar van het huis waar het Gruyt werd opgeslagen en hadden zij een monopolie verworven voor het innen van de alle gruytrechten in hun stad.

Geboren in ca. 1427 als enige zoon van Jan IV van Brugge en Margaretha van Steenhuyse, had de jonge Lodewijk een mooie toekomst. Hij groeide op in de weelde en luxe van de gouden jaren, de 15de eeuw. Lodewijk trainde in krijgskunde en leerde de kunst van het oorlog voeren. In 1443 nam hij succesvol deel aan het Bourgondische toernooi van de Witte Beer, een ridderlijk festijn gehouden binnen de muren van Brugge. Zijn overwinningen openden de ogen van de Bourgondische Hertog Filips De Goede. Lodewijk werd benoemd tot zijn persoonlijke schildknaapschenker. Deze hoffunctie, die enkel openstond voor jonge edellieden, was de start van een glansrijke carrière aan het hof van de hertogen van Bourgondië. Sindsdien werd hij raadsheer en levenslange trouwe hoveling van Filips De Goede, Hertog van Bourgondië.

Op het portret van Lodewijk van Gruuthuse zien wij ook dat hij lid was van de 'Orde Van Het Gulden Vlies', gesticht te Brugge door Hertog Filips De Goede. Aan zijn halsketting hangt 'Het Gouden Lam' als teken van lidmaatschap aan die exclusieve orde.


"Plus Est En Vous" leest men als motto onderaan het frame van zijn portret. Deze spreuk komt ook vaak voor in miniaturen. Net als de bombarde (=kanon) verwijzen beide symbolen steeds naar Lodewijk van Gruuthuse.

Heraldische omschrijving van het wapen van Gruuthuse: Gevierendeeld, in het eerste en vierde kwartier: In goud (=geel), een kruis van sabel (=zwart) (=het oude wapen van Gruuthuse); in het tweede en derde kwartier: In keel (=rood) een Sint-Andrieskruis van zilver (=wit).